Followers

Thursday, November 8, 2012

alahan ketika mengandung

Dengan lafaz بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم "Ya ALLAH ya Tuhanku, berikanlah kebahagiaan kepada kami ketika kesedihan mengisi hari kami. Berilah kekuatan kepada kami untuk menjadikan keluarga kami ini keluarga yang sentiasa dipenuhi dengan rasa cinta dan kasih sayang diantara satu sama lain. Dihiasi juga senantiasa dengan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran.Ya ALLAH,Tuhan yang maha Pengasih dan Penyayang jadikanlah keluarga kami ini tenteram dan bahagia didalam keimanan dan ketakwaan kepada-MU.kurniakanlah zuriat yg soleh dan solehah kepada kami,peliharalah anak kami dan lahirkanlah ia dalam keadaan yg sempurna." AminSaya ingin berkongsi status kawan saya yang saya rasa amat bermanfaat untuk semua kaum ibu terutamanya yang beragama Islam. 
"Semalam saya dapat perkongsian ilmu dari seorang cikgu dalam kelas, saya pun baru tahu dan ianya sangat BERMANFAAT dan sy rasa patut di kongsikan dengan semua:

Katanya kepada kaum wanita, berdasarkan pengalamannya…semasa kita mengandung, ingatlah ALAHAN yg kita alami spt, loya2, pening, mengidam makanan pelik2, itu semuanya perangkap dari syaitan. Kalau kita terlalu ‘melayan’ alahan kita, tu yang sebab nak benda pelik2 tu. Cikgu tu kata, syaitan akan berusaha menggangu anak dlm kandungan sehingga mungkin akan gugur, sbb syaitan berkata, "Anak dlm kandunganmu itu adalah anak soleh, jadi kalau aku tak boleh ganggu ketika kamu ‘bersama suami’, aku akan ganggu anak dalam kandunganmu sehingga gugur ’’.

Jadi peringkat 6 bulan pertama kehamilan adalah fasa yang kritikal di mana syaitan akan berusaha habis-habisan utk menggugurkan anak dalam kandungan kita, bacalah ayat al-quran sebagai pelindung diri, mohon kekuatan dari ALLAH, agar semuanya selamat, sebab kalau kita tak kuat dalam tmpoh ini, itulah yg menyebabkan macam2 terjadi semasa mengandung.

**Ya, mungkin dari segi perubatan, alahan yg kita alami tu sbg satu SIMPTOM, ttp sbnrnya klau dlm islam kita kna tahu yg alahan yg kita alami itu adalah perangkap dari syaitan. Wallahualam"#perkongsian dalam persatuan ibu ibu comel mengandung.

1 comment:

- AZIE - said...

bagus perkongsian nie..

korang klik la lagi ya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...