Followers

Friday, July 1, 2011

awas...Dia datang!!!

Pengenalan : Migraine ialah satu keadaan di mana sakit kepala terjadi disebabkan oleh aliran darah dan perubahan kimia diotak. Perubahan ini akan menyebabkan arteri yang membekalkan darah ke otak tersekat dan menimbulkan sakit kepala yang diikuti oleh rasa tidak selesa pada perut, loya dan pening. Ia juga kadangkala menimbulkan kesan kepada pandangan.Punca : Migraine merupakan sakit kepala yang berulang-ulang disebabkan oleh sesuatu sebab.
 
Trigger factor (faktor penyebab) migraine berkemungkinan faktor hormon seperti ketika datang haid, mengamalkan pil perancang, faktor persekitaran seperti suhu yang terlalu panas atau sejuk, cahaya terlalu terang atau bunyi yang terlalu bising, faktor stress seperti kurang tidur, tension, banyak memikir dll.,


faktor pemakanan seperti makanan masam (jeruk, buahan sitrus), makanan berperisa/perasa/pengawet/pewarna tiruan (ajinomoto, maggi mee), makanan mempunyai xanthine (cokelat), makanan tenusu (keju, susu), minuman berkafein (kopi, nescafe, coca-cola), makanan yang unik untuk individu (pulut, mee kuning, durian, buah pala) dll.


Untuk mengelakkan migraine, faktor penyebab perlulah dikenalpasti dan dielakkan.
Anda dinasihatkan untuk mendapat pemeriksaan doktor untuk mengenalpasti punca sakit kepala selain dari di atas.

 
Jenis-jenis atau Punca Penyakit : Migraine juga ialah sejenis penyakit keturunan. Wanita mempunyai kecenderungan mengidap migrain yg lebih tinggi daripada lelaki.aku buat entry ni sebab semalam mertua aku sakit kepala.suami aku pun bawak p klinik..
yelah,x kan nak duk diam je ble mertua sakit kan?
sme2 kita mendapat pengetahuan pasal penyakit ni.
mencegah lebih baik dari mengubati.No comments:

korang klik la lagi ya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...