Followers

Monday, July 4, 2011

pengenalan kepada migrain

 assalamualaikum korang....

haa,petang2 ni aku cuba curik2 masa jap sebelum hubby aku balik keje.semata2 nak update pasal migrain ni.aku dapat idea untuk publish info pasal migrain ni pun sebab 
ayah mertua aku ada migrain.sekurang2nya aku pun dapat info pasal penyakit yg selalu jugak menyerang mertua aku tu.

meh baca info yg aku dapat ni..


Pengenalan : Migraine ialah satu keadaan di mana sakit kepala terjadi disebabkan oleh aliran darah dan perubahan kimia diotak. Perubahan ini akan menyebabkan arteri yang membekalkan darah ke otak tersekat dan menimbulkan sakit kepala yang diikuti oleh rasa tidak selesa pada perut, loya dan pening. Ia juga kadangkala menimbulkan kesan kepada pandangan.


Punca : Migraine merupakan sakit kepala yang berulang-ulang disebabkan oleh sesuatu sebab.

Trigger factor (faktor penyebab) migraine berkemungkinan faktor hormon seperti ketika datang haid, mengamalkan pil perancang, faktor persekitaran seperti suhu yang terlalu panas atau sejuk, cahaya terlalu terang atau bunyi yang terlalu bising, faktor stress seperti kurang tidur, tension, banyak memikir dll., 
 
faktor pemakanan seperti makanan masam (jeruk, buahan sitrus), makanan berperisa/perasa/pengawet/pewarna tiruan (ajinomoto, maggi mee), makanan mempunyai xanthine (cokelat), makanan tenusu (keju, susu), minuman berkafein (kopi, nescafe, coca-cola), makanan yang unik untuk individu (pulut, mee kuning, durian, buah pala) dll. 
 


Untuk mengelakkan migraine, faktor penyebab perlulah dikenalpasti dan dielakkan.
Anda dinasihatkan untuk mendapat pemeriksaan doktor untuk mengenalpasti punca sakit kepala selain dari di atas.

Jenis-jenis atau Punca Penyakit : Migraine juga ialah sejenis penyakit keturunan. Wanita mempunyai kecenderungan mengidap migrain yg lebih tinggi daripada lelaki.No comments:

korang klik la lagi ya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...