Followers

Friday, August 12, 2011

tak setanding,tak sepadan

assalamualaikum....

petang tadi sempat ke bazar ramadhan sebab pergi bandar jap tadi.

kebetulan suami balik awal dan aku pun memang nak pergi

beli manik dan labuci cket untuk dijahit di baju raya.

sebab baju raya memang mak yang jahit,bila dah siap bolaeh la jahit manik plak.

lagipun lagi 2 minggu lebih kita akan raya.

so,memang banyak keje yang perlu dibuat.lebih2 lagi hanya aku dan akak aku je yang siapkan 
kerja2 yang berkaitan dengan persiapan raya.

sebenarnya aku nak citer pasal bazar ramadhan tadi.

kalau tahun lepas,masih ada kuih yang 4 singgit.duit 1 ringgit tu masih laku

tapi sekarang...

masih laku tapi kuantiti dah tak macam dulu.

puding caramel dah 2 ringgit sepotong.agar2 dah 2 ketul singgit.

kalau dulu agar2 ni 4 ketul singgit tapi sekarang dah 2 ketul.

klau sedap boleh tahan tapi klau dekorasi je yang lawa tapi rasa hampeh rasa tak berbaloi plak beli.

klau dulu masuk 7eleven bawak duit 10 ringgit rasa dah cukup tapi sekarang tak berani nak masuk 7eleven dengan bawak duit 10 ringgit.mesti tak cukup punya walaupun hanya beli sebotol air 
dan 2,3 jenis makanan segera.

kalau sekarang bila dah guna duit 50 ringgit,kejap je dah abes.
kadang2 tak tau beli apa tengok2 dah abis duit 50 yang dah diguna tadi.

aku bukan dari keluarga kaya,handbag atau kasut paling mahal yang penah aku beli 
bawah dari 70 ringgit.

sebab aku bukan duduk dikawasan dimana ada shopping complex,ada kedai ayng jual barang mahal2 macam yang ada dalam shopping complex tu.

kawasan aku hanya ada pasaraya je,klau ada beg yang jenama pun hanyalah jenama swiss polo 
ataupun gavy.

kalau kebetulan aku pergi ke bandar besar dan ada promosi baru aku akan 

beli.itupun yang bawah dari 70.kalau pakaian,alat solek ataupun tudung ada jugak yg mencecah 100 ringgit.
tapi bergantung pada keadaan jugak.

kalau ada benda yang lagi penting memang aku tak beli.
nak kata aku berjimat,aku suka membeli sampaikan mak aku cakap ikutkan hati aku,satu shopping complex nak borong.

entahlah tapi mahal ke murah ke,yang pasti aku tak penah meminta atau menumpang kesenangan orang lain.
kalau orang lain menumpang atau meminta-minta dengan aku adalah.
oklah,maaf kalau entry ni entry merapu.nanti baca lagi entry aku yang akan datang k!

bye.

1 comment:

GnieSyazni said...

mmg brg sekarang dah makin mahal..kalau dulu 50rm boleh survive lg...skrg ni..taktau nk kata..huhu..

korang klik la lagi ya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...